2012. szeptember 16., vasárnap

Sajtos pogácsa, nagyon finom, és puha :)

Mikor fiatal kezdőként találtam magam a konyhában elég sok problémával találtam szemben magam. Olyan szakszavak voltak a szakácskönyvekben, online receptekben, amihez előtte nem volt szerencsém. Hiába követtem a receptet szóról-szóra, de valahogy sosem sikerült. Meg kellett tapasztalnom bizonyos dolgokat, rá kellett jönnöm, az apróbb fortélyokra, és persze megismertem a szakszavakat is :)
Mára már tudok kelt tésztás süteményeket is csinálni, ahogy a piskóta sem esik össze. :)

Számomra az első áttörés, az volt, hogy a gáz sütőt lecseréltem villany sütőre. Sokkal egyenletesebb benne a sütés :)

Na de eme memóár után térjünk is a lényegre a receptre és az elkészítési módjára. Kezdjük a hozzávalókkal:

Tésztához:

-200g reszelt sajt (apró lyukú reszelőn lereszelve)
-600g liszt (fehér finom liszt)
-250g sütőmargarin (kocka margarin)
-1 dl tejföl kb. két evőkanál (nem nagyon számít hogy hány százalékos a zsírtartalma)
-2 tojássárgája
-1 kisebb evőkanál csapott só (ez azt jelenti, hogy nem púpozva, azaz mikor merünk a sóból, ujjunkkal szépen lehúzzuk a felesleget a peremen tartva az ujjunkat)
-40g élesztő (nem instant, hanem a szokványos kocka élesztő)
-1dl tej (az élesztő felfuttatásához, kelesztéséhez kell)
-1 evőkanál cukor kristály (ez is az élesztőhöz fog kelleni)

Kenéshez pogi tetejére:

-kb. 100-150g reszelt sajt ízléstől függően, ki nagyon megpakolja a pogik tetejét van aki kevésbé :)
-1 tojás sárgája


Elkészítés:

Megfogjuk a tejet és hozzáadjuk a cukrot, majd mikróban 30 másodpercre vagy 1 percre berakjuk. A lényeg hogy kellemesen meleg langyos legyen és ne forró. A cukornak teljesen fel kell oldódnia benne, így keverjük míg érezzük a kristálycukor darabkákat. Ha megvagyunk morzsoljuk, pici darabonként az élesztőt a cukros tejbe, picit keverjük meg, majd takarjuk le az edény tetejét. Kb. 15-20 perc kell neki a "futáshoz". Azért nevezik, így mert a többszörösére duzzad az élesztő, így olyan edénybe rakjuk, ahol van hely. Sose rakjuk hideg helyre, szemeljünk ki egy olyan helyet, ahol nincs nagy légmozgás, és 24C körüli a hőmérséklet.
Érdemes műanyag tálat használni.

Ha ezzel megvolnánk, kimerhetjük a tészta többi hozzávalóját egy másik tálba, ami szintén jó ha műanyag tál. Tehát mehet a liszt, vaj, reszelt sajt, tejföl, tojássárgája, és a só.
Ha szépen behabosodott és felfutott az élesztő, akkor azt is hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz, és szépen kézzel összegyúrjuk.
Én ezt kézzel szoktam csinálni, de akinek van dagasztó gépe, annak a gép összekeveri. Ha homogén a tészta, akkor egy órára pihentetjük. Kb ennyi idő kell ahhoz, hogy megkeljen a tészta, azaz megduzzadjon, és a szivacshoz hasonló jelleget kapjon. A legalkalmasabb hely az élesztő felfuttatásához használt hely. Azaz 24C körüli hőmérséklet, légmozgás mentes. Az edény tetejét konyharuhával takarjuk le, hogy azért kapjon levegőt, de mégis le legyen takarva.
1-1,5 óra múlva már jónak kell lennie, ekkor látjuk, hogy nagyobb lett a tészta tömege.


Enyhén lisztezett deszkára rakva picit átgyúrjuk, ekkor picit "össze esik" a tészta, de nem kell aggódni. Mondhatni ilyenkor a levegőt gyúrjuk ki belőle :).  Kb két ujjnyi vasatagságúra nyújtsuk ki, majd jöhet a szaggatás. Pogácsa szaggatóval, vagy karácsonyi mézeskalács szaggatóval csináljunk kicsi pogácsákat.


 Nem kell sietni, mert a tésztának jót tesz ha pihenhet még egy picit sütés előtt. Ekkor is figyeljünk, hogy hideg huzat ne érje a tésztát.
A pici pogácsákat rakjuk a sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy a kivajazott tepsibe, kenjük meg a tetejét tojássárgájával, szórjuk rá a sajtot, és indulhat a sütés. Én a sütőpapírt szoktam használni, kevesebb a mosogatnivaló, és nem kell folyton kikenni a tepsit.
A sütés ideje kb. 15 perc, de amikor kezd sárgás narancssárgás lenni a színe, akkor jó. Elektromos sütőben kb 200-220 C-on kell sütni. És ha kész ilyen lesz. :)


Akik szeretnék feldobni a pogácsákat, készíthetnek különböző állatkákat, virágokat, figurákat is. :) Pl egy ilyen nagy fülű malackát :P


Jó sütést mindenkinek, és finom pihe puha pogácsákat, mert ezzel a recepttel biztosan csak finomat lehet alkotni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése