2013. március 5., kedd

Mandarin palánták szétültetése

Szépen fejlődnek a mandarin növénykék. Mára már kinőtték a palánta "dobozkájukat". Itt volt az ideje a szétültetésnek. Egyik fontos szempont, hogy úgy ültessük a növényeket, egyesével vagy kettesével, (ahogy szeretnénk) hogy a gyökereik igen mélyre szeretnek a földben lenni. Így olyan cserepet vagy poharat kell választanunk, amelyben lesz helye a gyökereknek.


Mielőtt nekiállunk a szétszedésnek, jó bő vízzel locsoljuk meg a földet, hogy könnyedén szétessen a kezünkben a föld, és sérülésmentesen szét tudjuk választani a növények gyökereit egymástól. 



Ha ezzel megvagyunk, jöhet a gondos ültetés. Enyhén nedves talajt használjunk, és a végén ne a földre öntözzük a vizet, hanem a tálkába. Ez azért fontos, hogy a talaj ne tömörödjön olyan hirtelen egybe, (gyökerek könnyebben tudnak nőni) és véletlenszerűen se kerüljön a föld fölé a növény föld alatti részei.


Ezekután ismét kapják a megvilágítást, és 2 hónap múlva mehetnek is a szabad ég alá. Persze először nem egyből a tűző napra. Ott is lesz átszoktatási idő, de erről, majd a maga idejében fogok beszélni.

3 megjegyzés:

  1. Szia! mennyi időbe telt amíg kibújtak a mandarin növénykék?

    VálaszTörlés
  2. Szia! kb. 1,5-2 hét, de itt olvashatod a csíráztatásának folyamatát is:
    http://kreativ-tanodacska.blogspot.hu/2013/01/hazi-ultetesu-mandarin.html
    http://kreativ-tanodacska.blogspot.hu/2013/01/mandarin-kornyezeti-tenyezokhoz.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon hasznos a blogod :)

      Törlés