Egy kis segítség akiknek még nincs jól bevált bejgli receptjük. Ha ezt elkészíted, ezek után lesz. :) Képekkel segítek a kritikus pontokon, hogy tényleg egyszerű legyen a sütés, ne pedig egy rémálom. :)
A tészta mindig ugyan az, viszont a töltelék annyi féle lehet, hogy nem is tudnám felsorolni őket :) Mindenki a saját családja ízlésvilágába bele tudja illeszteni. Egy biztos, ha a mákba rakunk egy kis reszelt almát, vagy házi készítésű barack lekvárt, nem lesz olyan száraz nyögvenyelős. A diós töltelékbe mehet szintén alma vagy barack lekvár. A túrós töltelékbe, mert van ám ilyen is, mi nagyon szeretjük, egy pici tejfölt és búzadarát szoktam rakni, és sok-sok reszelt citromhéjat és mazsolát :)
De jöjjön a recept:
Tészta:
- 1kg finom liszt
- 250 g sütő margarin (kocka margarin)
- 2 tojás sárgája
- 100 g cukor
- 1-2 dl tejföl (ez kb. 2-3 nagy kanál púpos tejföl)
- 50 g élesztő
- 1 dl tej (élesztő felfuttatásához)
Töltelék:
Mákos, diós töltelékhez érdemes szirupot csinálni, és abba belerakni, a hozzávalókat. A szirup pedig víz cukorral, langyosra felmelegítve. Épp annyi, hogy kenhető állagúvá váljon a töltelék, de még se folyjon. Pl mint egy sűrűbb tejbegríz. Mondjuk ez is elég relatív. Mindenesetre, ha nagyon nedves a töltelék a tészta átázik és nyers marad, ha meg túl száraz, akkor meg nem lesz finom. Szóval maradjunk a sűrű "tejbegríznél" :)
Elkészítés:
Én mindig a töltelékkel szoktam kezdeni, hogy mire a tészta megkel és tölteni kell, addigra kihüljön a töltelék. Ugyanis melegen forrón sosem szabad megtölteni a tésztát.
És ha kész a töltelék kezdődhet a tészta összerakása:
Élesztő felfuttatásával kezdem, langyos meleg tejbe 2 lapos evőkanál cukrot keverek el:
Majd az élesztőt:
Belemorzsolom a tejbe, és lefedem egy tányérral az edény tetejét, és hagyom kb 15 percig amíg a tészta többi hozzávalóját összemérem:
Így néz ki az élesztő 15 perc elteltével. Szépen felfutott:
Eközben, egy nagyobb tányérba, belemértem a liszet, cukrot, margarint, tojást, tejfölt. Beleöntjük az élesztős tejet is, és jó alaposan összegyúrjuk.
Majd 1-2 órán át hagyjuk had kelljen meg. Szoba hőmérsékletű helyiségben 21-24 C ig elég egy óra kelesztés.
3 részre osztjuk a nagy cipót.
kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtsuk a tésztát. Tekerjük fel, és rakjuk a tepsibe őket. Figyeljünk arra, hogy úgy helyezzük el a bejgli rudakat, hogy azok nőni fognak. És ha nem tudnak megnőni a tésztájuk nyers marad. Így a bejglik között hagyjunk 2-3 cm távolságot. Mind két oldalánál legyen meg a 2-2 cm hely. Hosszában nem fontos a hely. Hosszában nyugodtan érhet a bejgli rúd tepsitől tepsiig. Ez egyébként meg is határozza a bejgli méreteit.
Ha behelyeztük a tepsibe a sütiket, jöhet a kenés. Először a tojás sárgájával kenjük meg a sütiket, és 30 percig pihentessük meleg helyen a rudakat.
Majd utána a tojás fehérjével kenjük meg a rudakat, és 30 percig hideg helyre rakjuk a bejgli rudakat.
Ezek után előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig süssük a sütit. Az első 20 percben ne nyissuk ki az ajtót, utána már rá lehet kukkantani, de azért ne nyitogassuk sűrűn, mert akkor több időre kell bent hagyni a sütit, hogy rendesen megsüljön.
Mivel sokáig finom puha marad és jót is tesz neki, ha egy éjszakát áll, és összeérlelődnek az ízek benne, így érdemes megcsinálni 22-én 23-án a bejgliket. Kinek, hogyan jut rá ideje. Folpackba csomagolva hűvös helyen, kamrában, hideg ablakpárkányban, jól tárolható. Sokáig elállna, ha nem fogyna el olyan hamar :) Sok sikert mindenkinek a sütéshez :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése