2012. szeptember 28., péntek

Esküvői készülődés lezárása

"A boldogság jutalomként adatik meg neked az alkotó munka után. És a boldogság feltétele a küzdelem, a kényszer és a kitartás."


Antoine de Saint-Exupéry

Végre eljutottam a végére a tervezésnek és a megvalósításnak. Sikerült egy szuper fotóst is kerítenem, hogy megörökítse a szép ruhát és a kellékeket. Nem volt egyszerű, és sok olyan problémába ütköztem, amire nem is gondoltam volna.

Íme a végeredmény :)



És a hátulja:




A teljes ruha kialakítása és a kellékek összesen 20.000 Ft -ba kerültek. Elég költséghatékonyra sikeredett az egész projekt, habár egy két változtatást, még bele fogok rakni a ruhába, mikor eladásra szánom a kollekciót. Nagyon sok munka van benne, ezt nem tagadom, de a képek láttán, én úgy gondolom, hogy megérte, elkészíteni, a "megálmodott ruhát" mint boltban megvenni, vagy kölcsönözni egyet. Hozzáteszem, nem mentem férjhez, és nem is szándékozom egyenlőre, de úgy éreztem ez a "készülődés" se maradjon ki az életemből :)
Külön-külön már leírtam nagy vonalakban hogyan készültek el a kellékek, illetve a ruha. Sajnos  ruha pontos szabásmintát nem rakhatok fel (jogvédelem miatt), de remélem a segédleteim, leírásaim sokaknak segítségére szolgálhat.
A fotózáskor iszonyatosan fújt a szél, amiért nagyon sokat bosszankodtam, bele se merek gondolni, mi lett volna, ha tényleg férjhez megyek... :DDD de tényleg. És egy jó tanács, fotózás előtt érdemes egy kevéske alkoholt inni, hogy ne legyen annyira feszült az ember. :P :)





A felső mider nehéz selyemből készült, kapott egy csipke borítást a mell részre, és egy gyöngy diszítést is, amit kézzel varrtam rá. Nagyon egyedi, ugyanis nem használtam hozzá mintát, hanem én magam találtam ki. A derék mell alatti részre, pedig swarovsky kristályok kerültek, amit szintén kézzel varrtam fel. Mivel fűzős a mider, így könnyen a test vonalára alakítható. A belső merevítésnek köszönhetően pedig, melltartóra nem igen van szükség, csupán az aggódóbb típusúaknak, akik félnek, hogy esetleg megcsúszik a ruha.

A szoknya két részből áll. Egy alsó szoknyából, ami egyben a szoknya formáját is adja. Ez tüll anyagból készült. És van egy felső része, amely szaténból. Én szándékosan választottam a felső és alsó részre külön anyagot, de persze nyugodtan lehet a míder és a felső szoknya anyaga ugyan az. Habár a nehéz selymet nehezebben tartja meg a tüll.

A boléró, pedig nyúlós csipkéből készült, egy felső szabásmintája alapján.

Cipő, egy régi cipő átalakítása.

Csokor, pedig gyöngyből, és szatén szalagból készült, és egy kevés tüllből. A gyöngyrózsa elkészítése és a textil virág elkészítését a blogban megtalálod videó formájában.



Nézzünk pár tervet, tervrajzot:






A következő bejegyzésben pedig néhány tippet, ötletet, tapasztalatot osztok meg veletek, amivel könnyebb lesz az elkészítés, tervezés. :)


2012. szeptember 24., hétfő

Gyöngy ékszer

Volt végre egy kis szabadidőm, és nekiálltam egy kis gyöngyfűzésnek. Többször gondoltam már rá, hogy egy nagyobb fagolyót, gyönggyel beborítók. És kész is lett. Sajnos arra már nem volt időm, hogy az elkészítéséről dokumentációt készítsek. De hátha valaki a kép láttán is ihletet kap :)  Persze kérdezni így is lehet, szívesen válaszolok :)



2012. szeptember 20., csütörtök

Gyerek, baba mamusz készítése képekben

Ismét mint mindig, most is elégedetlen voltam a boltok kínálatával, amit jónak tartottam volna, annak számomra horrorisztikus ára volt. 7000-9000 Ft ig, ami pedig jó ár kategória lett volna... na azokat a termékeket inkább nem adnám rá a gyerek lábára. Nem is értem ezeket a fogyasztóvédelemnél, vagy mit tudom én hol miért nem tiltják le. De komolyan, hogy lehet egy olyan cipőt a gyerek lábára adni, aminek a talpa nyom egy vagy fél kilót. Teljesen kinyújtja a gyerek bokaszalagját, aztán meg lúdtalpas lesz. Tehát nekiálltam spórolni és megvarrtam magam egy cipőt. Nem fázik benne a talpa, és izgő mozgó létére nem esik le a lábáról, nem nyomja se cipzár, se gomb a lábát. Szóval át ment a kemény teszten :)

Anyagszükséglet:

polár termo 0,5 m
vatelin 1m
Valamilyen pamut 0,5m
gumi 0,5m 2cm-es


Méreteket, pedig a gyerkőc lábáról vegyétek, érdemes az egyik olyan cipőjét mintaként használni, ami kényelmes a gyerek számára + 0,6 cm varrásszélt rá kel még rakni.


Papírból a fő minta motívumokat rajzoljuk meg, majd az anyagokra ezzel rajzoljuk fel a mintákat. Vágjuk ki őket.




Én a talp részével kezdtem. Először a vatelint dolgoztam össze a polárral, majd a bőranyaggal. Persze a legvégén szépen levágtam a felesleges anyagot.



Ezek után jöhetett a mamusz első és hátsó fele, ami ugyan ezzel a forgatókönyvvel zajlott.



Majd egy szegélyt raktam arra a részére amely majd kifele lesz.







Itt már a hátsórész:


Aztán a hásó részre a gumikat rávartam, egy a szegély mentén, másik pánt ként, lett rávarrva.






Ezek után az első és hátsórészt varrtam egybe:



Majd a talprészével az egészet:







És a legvégén a szegély:


És kész is lettem :)
Kezdőknek nem nagyon ajánlanám, mert nem a legegyszerűbb varrásról van szó, habár szerintem a képek nagyon sokat segítenek. Viszont akik már varrtak táskát, esetleg szoknyát, és apróbb dolgokat, azoknak én is bátran merem ajánlani :)







2012. szeptember 16., vasárnap

Sajtos pogácsa, nagyon finom, és puha :)

Mikor fiatal kezdőként találtam magam a konyhában elég sok problémával találtam szemben magam. Olyan szakszavak voltak a szakácskönyvekben, online receptekben, amihez előtte nem volt szerencsém. Hiába követtem a receptet szóról-szóra, de valahogy sosem sikerült. Meg kellett tapasztalnom bizonyos dolgokat, rá kellett jönnöm, az apróbb fortélyokra, és persze megismertem a szakszavakat is :)
Mára már tudok kelt tésztás süteményeket is csinálni, ahogy a piskóta sem esik össze. :)

Számomra az első áttörés, az volt, hogy a gáz sütőt lecseréltem villany sütőre. Sokkal egyenletesebb benne a sütés :)

Na de eme memóár után térjünk is a lényegre a receptre és az elkészítési módjára. Kezdjük a hozzávalókkal:

Tésztához:

-200g reszelt sajt (apró lyukú reszelőn lereszelve)
-600g liszt (fehér finom liszt)
-250g sütőmargarin (kocka margarin)
-1 dl tejföl kb. két evőkanál (nem nagyon számít hogy hány százalékos a zsírtartalma)
-2 tojássárgája
-1 kisebb evőkanál csapott só (ez azt jelenti, hogy nem púpozva, azaz mikor merünk a sóból, ujjunkkal szépen lehúzzuk a felesleget a peremen tartva az ujjunkat)
-40g élesztő (nem instant, hanem a szokványos kocka élesztő)
-1dl tej (az élesztő felfuttatásához, kelesztéséhez kell)
-1 evőkanál cukor kristály (ez is az élesztőhöz fog kelleni)

Kenéshez pogi tetejére:

-kb. 100-150g reszelt sajt ízléstől függően, ki nagyon megpakolja a pogik tetejét van aki kevésbé :)
-1 tojás sárgája


Elkészítés:

Megfogjuk a tejet és hozzáadjuk a cukrot, majd mikróban 30 másodpercre vagy 1 percre berakjuk. A lényeg hogy kellemesen meleg langyos legyen és ne forró. A cukornak teljesen fel kell oldódnia benne, így keverjük míg érezzük a kristálycukor darabkákat. Ha megvagyunk morzsoljuk, pici darabonként az élesztőt a cukros tejbe, picit keverjük meg, majd takarjuk le az edény tetejét. Kb. 15-20 perc kell neki a "futáshoz". Azért nevezik, így mert a többszörösére duzzad az élesztő, így olyan edénybe rakjuk, ahol van hely. Sose rakjuk hideg helyre, szemeljünk ki egy olyan helyet, ahol nincs nagy légmozgás, és 24C körüli a hőmérséklet.
Érdemes műanyag tálat használni.

Ha ezzel megvolnánk, kimerhetjük a tészta többi hozzávalóját egy másik tálba, ami szintén jó ha műanyag tál. Tehát mehet a liszt, vaj, reszelt sajt, tejföl, tojássárgája, és a só.
Ha szépen behabosodott és felfutott az élesztő, akkor azt is hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz, és szépen kézzel összegyúrjuk.
Én ezt kézzel szoktam csinálni, de akinek van dagasztó gépe, annak a gép összekeveri. Ha homogén a tészta, akkor egy órára pihentetjük. Kb ennyi idő kell ahhoz, hogy megkeljen a tészta, azaz megduzzadjon, és a szivacshoz hasonló jelleget kapjon. A legalkalmasabb hely az élesztő felfuttatásához használt hely. Azaz 24C körüli hőmérséklet, légmozgás mentes. Az edény tetejét konyharuhával takarjuk le, hogy azért kapjon levegőt, de mégis le legyen takarva.
1-1,5 óra múlva már jónak kell lennie, ekkor látjuk, hogy nagyobb lett a tészta tömege.


Enyhén lisztezett deszkára rakva picit átgyúrjuk, ekkor picit "össze esik" a tészta, de nem kell aggódni. Mondhatni ilyenkor a levegőt gyúrjuk ki belőle :).  Kb két ujjnyi vasatagságúra nyújtsuk ki, majd jöhet a szaggatás. Pogácsa szaggatóval, vagy karácsonyi mézeskalács szaggatóval csináljunk kicsi pogácsákat.


 Nem kell sietni, mert a tésztának jót tesz ha pihenhet még egy picit sütés előtt. Ekkor is figyeljünk, hogy hideg huzat ne érje a tésztát.
A pici pogácsákat rakjuk a sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy a kivajazott tepsibe, kenjük meg a tetejét tojássárgájával, szórjuk rá a sajtot, és indulhat a sütés. Én a sütőpapírt szoktam használni, kevesebb a mosogatnivaló, és nem kell folyton kikenni a tepsit.
A sütés ideje kb. 15 perc, de amikor kezd sárgás narancssárgás lenni a színe, akkor jó. Elektromos sütőben kb 200-220 C-on kell sütni. És ha kész ilyen lesz. :)


Akik szeretnék feldobni a pogácsákat, készíthetnek különböző állatkákat, virágokat, figurákat is. :) Pl egy ilyen nagy fülű malackát :P


Jó sütést mindenkinek, és finom pihe puha pogácsákat, mert ezzel a recepttel biztosan csak finomat lehet alkotni :)

2012. szeptember 13., csütörtök

Őszi készülődés (kötés)

"Itt van az ősz, itt van újra s szép mint mindig énnekem." 

És amellett, hogy szép, sajnos eléggé lehűl az idő is. Ilyenkor, olyan jó a meleg puha kötött holmikba belebújni. Legyen az egy pulcsi, sál, kesztyű, sapka, zokni. Kinek mi az a testrésze, amelyik jobban fázik :)
Kicsik ilyenkor mindig kötött sapkát kapnak a fejükre, én egy ujjatlan kesztyűt rakok a kezemre, és az elmaradhatatlan csinos sál, és a lábmelegítő sem maradhat el. Mindezt bárki képes elkészíteni, aki ismeri az egyszerű sima szem titkát, nem bonyolult, hamar meg lehet tanulni. Hisz annak idején, még iskolában is tanították. Ha akkor ment most miért ne mehetne? Ráadásul nagyon nyugtató, és az esti filmnézés, hírnézés közben is csinálható. Összekötve a szórakoztatót a hasznossal :))

















Mi kell hozzá, némi elszántság, egy terv, mit akarunk kötni, két darab kötőtű, és a kötőtűhöz megfelelő fonal. Nekem van három kötőtűm, amivel ki is elégítem a fonalak sokszínűségét. Van egy apró, egy 4,5 mm, 6mm -es. Általában vastagabb fonalakat veszek, mert azok jó melegek, és hamarabb kész a munka, de ha jó tömött szemeket akarunk, akkor a 4,5 mm- es tűt válasszuk, vagy ehhez közeli számozásút. Mert a legtöbb fonalhoz, ami kedvezőbb áron kapható, ez a kötőtű a megfelelő :)

Mindenkinek jó kötögetést. És ha esetleg segítségre szorulnál kötés szempontjából, lassan készül a videó segédlet is, amivel könnyedén elsajátíthatod a kötés alapjait. :) Kérdezz bátran, lehet már kész is a videó, és egy jelképes összegért, már a tiéd is lehet :)

2012. szeptember 12., szerda

Menyasszonyi mider

Ugyan ég nem járok a munkálatok végén, de a míder eleje már készen. Sajnos kicsit belassultam az elkészítés folyamatában, mert egyébb teendőim is adódtak, amiket haladéktalanul el kellett intéznem... de azért szépen lassan haladok. Az alsó tüll szoknya is kész, és a csipke bolero is, ami még kap egy kis gyöngy szegélyt is. A fotózás előkészületei is zajlanak... Szóval sok a teendő, pedig nem is lesz itten esküvő... :) 

Egy kép a mider gyöngydíszítéséről: :) Persze csak egy részlet, de majd lesz olyan is ami egyben van... legalábbis nagyon remélem :PP




















És senkit ne zavarjon meg a szín, nem voltak a legjobbak a fényviszonyok mikor fotóztam, a ruha szép fehér :)

2012. szeptember 10., hétfő

Datolya 3.

Szépen fejlődnek a kis datolya magoncok :) Átültettem őket mostanra, mert lassan be kell vinni őket, hogy nehogy megfázzanak ;) Még napközben jó meleg van, de estére már lehűl az idő, így estére érdemes már őket berakni a házba. Olyan helyet kell keresni a növényeknek, ahol sok napfényt kapnak, meleg 24-25 C környéki a hömérséklet, de semiképp ne a radiátorra, vagy közvetlen közelébe ne rakjuk, mert a páratartalomra is érzékeny a növény. Így olyan hely kell számára ami magas páratartalmú viszonylag. A legideálisabb egy napos fürdő helyiség lenne, vagy a párás konyha ablak párkány, jól szigetelt ablakkal, de ez elég ritka. Így kicsit távolabb a radiátortól, párásítva a növényt naponta 2-3 x alkalommal, ideálisnak mondható. Figyelni kell arra is, hogy a földje ne tocsogjon a víztől, viszont mindig nedves legyen.



Varrjunk gyereknadrágot

Hiányolom a polcokról a sima egyszerű kis pamutnadrágokat, amelyek jól illeszkednek a gyerek testére, vele nyúlik, jól szellőzik. Így úgy döntöttem, ideje ilyet is csinálni. Ismét papírt és ceruzát ragadtam, felvettem a kb méreteket, és megterveztem a szabásmintát. Direkt nyúlósabb anyagot választottam, hogy ne feszüljön a gyerkőcön, és ha esetleg picit nem stimmelne a szabásminta, akkor az anyag jóvoltából, mégis passzoljon a gyerekre :) Ez amúgy egy nagyon egyszerű kis művelet, kezdőknek is bátran ajánlom :)
És épp tökéletes lett :) Többet is csináltam, a gyerek imád benne lenni :)



















És ha már meg volt a szabásminta, gondoltam, csinálok, gumis farmer anyagból is, és kordanyagból is... Fantasztikus lett, főleg, hogy alig költöttem rá, a gyereknek, meg vannak rendes ruhái :) Legközelebb a régi nem használt nadrágomból fogok készíteni neki nadrágot... így aztán még anyagot sem kell majd vennem :)